Marsujen kuulumiset

Terve

Vasemmalla Stella, oikealla Dolly

Tänään postaus onkin osin vähän ikävämmissä tunnelmissa. Stella ja Dolly ovat nimittäin molemmat joutuneet käymään eläinlääkärillä ja saanet antibioottikuurit. Palataan nyt kuitenkin vähän kauemmas ajassa. Osittain nämä jutut on otettu mun kirjoittamasta marsujen päiväkirjasta, jossa olen kertonut tapahtumista.

Stella
Noin 10.12 huomattiin häkin pohjalla jotain punaista. Ei oltu annettu punajuurta tai muuta pissaa värjäävää ruokaa, joten päättelimme sen olevan verta. Otettiin marsut syliin mutta ei huomattu kummallakaan mitään asiaa selittävää vammaa. Muutaman päivän ja tarkistuksen jälkeen veriläikkiä oli tullut lisää tasaiseen tahtiin. Katsottiin netistä että kyseessä voisi olla virtsakivi. Loppuviikosta sitten saimme selville, että veri oli tullut Stellan pissan mukana. Varasimme sille eläinlääkärin maanantai-illalle.
[Eläinlääkäri]
Otimme maanantaiaamuna Stellalta pissanäytteen, jota ei tosin eläinlääkärissä tarvittu. Neljän jälkeen lähdimme ajamaan. Eläinlääkäri jolle menimme, oli omalla paikkakunnallamme oleva pieneläinklinikka. 
Stellalta tunnusteltiin ensin mahaa ja otettiin sitten röntgenkuva, josta selvisi että Stellalla oli munasarjassa kysta joka oli tulehtunut. Itse kystahan on hyvin yleinen vaiva vanhemmilla marsuilla mutta mikäli se ei ole tulehtunut, sitä ei tarvitse hoitaa. 
Stellalla siis tämä tulehdus oli ja hän sai siihen suun kautta annettavan kahdeksan päivän antibioottikuurin. 

Dolly
Ja samana päivänä, kun Stella oli tullut eläinlääkäriltä, todettiin Dollylla samat oireet ja jouduimme varaamaan hänellekin eläinlääkärin.
Dollylle suoritettiin samat toimenpiteet kuin Stellallekin, mutta vaivaksi selvisi pieni virtsakivi jonka olettaisi tulevan itsestään pois. Dolly sai kuitenkin kymmenen päivän kuurin samaa lääkettä kuin Stella.
Dollylle määrättiin myös runsaasti liikuntaa, hän kun on aina ollut se hieman pulskempi marsu. Kehitin hänelle liikuntaohjelman, johon kuuluu erilaisia treeneja meillä sisällä vapaasti liikuskelusta agilityharjoituksiin.

Eläinlääkäriltä saimme myös muuta hyvää tietoa ja ohjeistusta marsunhoitoon. Lopetamme siis pelletien käytön ja lisäämme tilalle tuoreruokaa (esim. kurkku nopeuttaa virtsakiven poistumista). Eläinlääkäri suositeli myös c- vitamiinin antamista veden mukana. Meillähän marsuilla on aina ollut vesikipot ja se oli eläinlääkärin mielestä järkevämpi kuin pullo.

Mutta tällaista tällä kertaa. Toistaiseksi kummankin marsun tilanne on hyvä, ne syövät, juovat ja voivat hyvin ja vaivat ovat vaikuttaneet poistuneen ainakin toistaiseksi.
Moikka!

Kommentit

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset

Bullet Journal - mikä se on?

Joulukalenteri luukku 20: Schleich- kuvia

Ensimmäinen postaukseni