Koukeroita ja mustetahroja

Moi! Kirjoitan nyt eräästä harrastuksestani, kalligrafiasta. Tässä postauksessa kerron siitä, miten tutustuin kalligrafiaan ja kuinka kehityin siinä, sekä vinkkejä kuinka harjoitella sitä sekä miten sitä voi hyödyntää.

Mitä kalligrafia on? Kalligrafia on kauniin käsinkirjoittamisen harjoittamista. Se on taiteenalana itämaisessa kulttuurissa hyvinkin arvostettua.

Kalligrafiassa yleensä käytettävä kynä on leveäteräinen, ja se vetojen suunnasta riippuen ohutta tai paksua jälkeä. Erilaisia kalligrafiakirjasimia on lukemattomia, ja kynän koko, terän pehmeys ja terävyys sekä sen kulma vaikuttavat kirjoitukseen.

Perinteinen kalligrafiakynä

Minun käyttämäni välineet ja kirjasin Itse käytän yleensä 2.0mm leveää kalligrafiatussia, joka ei siis ole samanlainen kuin perinteinen kynä. Ennen käytin Edding- merkkistä tussia, joka oli helppokäyttöinen, mutta sen pää meni huonoksi aika pian. Nykyään käytän Sakuran 2.0 tussia, joka eroaa aika paljon edellisestä; tussi on paljon ohuempi ja kovempi jonka takia oikeanlainen paperi ja kynän asento on entistä tärkeämpää. Alkuun sitä oli vähän vaikea käyttää, mutta nyt kun olen oppinut, se tekee vielä kauniimpaa jälkeä kuin edellinen (tai sitten vain olen kehittynyt).

Uudet kynät, 1.0, 2.0 ja 3.0.

Lisäksi minulla tyhjä valkoinen vihko, johon teen rivit kirjoitukselle. Rivien korkeus määritellään kirjasimesta riippuen kynän teränleveydellä, esim. minun käyttämässäni kirjasimessa keskirivi sekä yläpidennys ovat kumpikin viisi teränleveyttä ja alapidennys neljä teränleveyttä. Teen aina kortteihinkin viivat jotta teksti olisi tasakokoista ja suorassa.

Kirjasimena käytän aina Italic- aakkosia. Ne ovat yksinkertaiset mutta myös helposti sovellettavat. Tykkäänkin koristella etenkin isoja alkukirjaimia näyttävämmiksi. Alla monisteet, joista katson mallia kirjaimien tekoon.

Miten tutustuin kalligrafiaan ja harjoittelen sitä? Ensi kosketukseni kalligrafiaan oli kuudennella luokalla, kun valitsin sen koulun valinnaisekseni. Sitä oli minulla puoli vuotta yksi tai kaksi tuntia viikossa (en muista...). Sen aikana opin Italic- aakkoset joita nykyäänkin käytän. Kurssi on ainut, joka minulla on ollut kalligrafiasta, eli sen jälkeen olen ylläpitänyt taitoa itsenäisesti ja varmaan hiukan kehittynytkin siinä. Nykyään en sinänsä harjoittele sitä, mutta käyn tarvitsemani kirjaimet läpi ennen niiden kirjoittamista korttiin tai muuhun vastaavaan, josta päästääkin seuraavaan kohtaan. 

Haluaisin kyllä kehittää taitoani ja opetella uusia kirjasimia. Siihen ei kuitenkaan ole ollut toistaiseksi motivaatiota, mutta katsotaan, jos tulevaisuudessa saisin aikaan!

Ihan ensimmäiset kirjaimet vihossa :D

Myöskin ekoja kirjoituksia,
 tässä 3.0 kynällä

Uusimpia harjoituksia, tässä olen
juuri vaihtanut uuteen kynään.

Mihin hyödynnän kalligrafiaa? Kirjoitan lähes poikkeuksetta joulu- ja syntymäpäiväkortteihin toivotukset kalligrafialla. Se on minulle hyvä tapa ylläpitää ja kehittää taitoani ja samalla luoda kauniita, pelkistettyjä kortteja melko helposti. Sanoisin, että oli hyvä päätös käydä ala-asteen valinnaiskurssi aiheesta, kun taito pysyy säännöllisesti harjoittamalla yllä läpi elämän ja ei tarvitse koskaan miettiä, miten saisi persoonallisen onnitelukortin tai kauniin kirjoituksen aikaan.

Yksi tämän vuoden joulukorteista

Omiin kokemuksiini ja kokeiluihin perustuvia vinkkejä 

  • Jos olet kiinnostunut kalligrafian harjoittamisesta, kannattaa mennä kurssille! Erilaisia kursseja on niin aloittelijoille kuin taitavammillekin ympäri Suomea runsaasti.
  • Usein ohuemmalle paperille tulee siistimpää jälkeä. Sille ei tarvitse myöskään painaa kynää niin kovaa.
  • Jos osaat kalligrafian alkeet, kehitä ihmeessä taitoasi eteenpäin! Itse en ole tätä juurikaan ehtinyt tai jaksanut tehdä, mutta todellakin pitäisi.
  • Valitse itsellesi jokin tietty vihko johon harjoittelet, äläkä hävitä vanhoja harjoituksia. Niitä katselemalla voit huomata edistymisesi.
  • Sovella kirjaimia luovasti. Tee suurempia koukeroita ja pyöreämpiä kaaria. Käytä luovuuttasi!


Kommentit

  1. Kiinnostavaa. Minullakin on kynät,musteet ja oppikirjat odottamassa seuraavaa elämää;) On olemassa sen verran laadukkaitaq oppikirjoja/vihkosia ettei ole pakko sijoittaa kursseihin. Kirja on aina tallella kun taas kurssin opetus voi jäädä unohduksiin? Ja eihän sen tuloksen tarvitse olla ylintä laatuluokkaa, kunhan on persoonallista. Onnea jatkossa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tuollaisista kirjoista kuullutkaan! Mutta kuulostaa kyllä juuri minulle sopivalta tavalta hajroitella, saa harjoitella milloin haluaa ja kuinka pitkään haluaa. Pitääkin tustua tarkemmin, kiitos kommentistasi!

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset

Bullet Journal - mikä se on?

Joulukalenteri luukku 20: Schleich- kuvia

Marsujen kuulumiset

Ensimmäinen postaukseni